Основні правила догляду за зубами зі встановленою брекет-системою

Даніч Михайло ІгоровичДаніч Михайло Ігорович
Как выбрать зубную пасту

    Вирівнювання зубів в більшості випадків передбачає використання різних ортодонтичних конструкцій, найчастіше - брекетів. Брекети - це елементи, які встановлюються на зуби індивідуально, і скріплюються між собою спеціальним стоматологічним дротиком. Оскільки така конструкція виступає над поверхнею зубів, то їжа може легко застрягати на ній. Це призводить до накопичення бактерій, що, в свою чергу, згубно впливає на загальний стан зубів. Саме тому рекомендується чистити зуби після кожного прийому їжі.
    Специфічна форма брекет-системи вимагає відповідного особливого догляду протягом всього періоду лікування. Для очищення зубів зі встановленими брекетами рекомендується:

  • використовувати щітки Ortho, зі щетинками різної довжини, які дозволяють рівномірно очищати як брекети, так і поверхню зубів;
  • також потрібно використовувати так звані “вимітаючі” вертикальні рухи, проводячи щіткою вздовж зубного ряду. Починайте рухатися від жувальних зубів і закінчуйте передніми, прикладаючи достатньо зусилля для натискання на зубну щітку;
  • окрім щітки варто взяти за звичку користуватися міжзубним йоржиком, який відмінно проникає в простір між поверхнею зуба та дугою. Але будьте обережні! Дуже важливо, здійснювати рухи вздовж зубної поверхні і не проводити їх назовні, у напрямку від зуба, якщо йоржик знаходиться під дугою. В іншому випадку, потягнувши за дугу, можна відірвати брекет від поверхні зуба;
  • використання зубної нитки також стане в пригоді - вона дозволить звільнити від решток їжі проміжки між зубами. Важливо користуватися ниткою не менш ніж 1 раз на добу, аби не допустити розвитку карієсу;
  • ще одним відмінним рішенням для поліпшення гігієни порожнини рота стане іригатор. Він працює за допомогою потоку води або розчину для видалення залишків їжі, бактерій та зубного нальоту між зубами та брекетами.

    Звісно іноді бувають ситуації коли під рукою протягом дня немає щітки або іригатора. Якщо вам нічим почистити зуби після їжі - добре прополощіть ротову порожнину і видаліть всі можливі залишки їжі.

    Якщо ви звикли користуватися електричною зубною щіткою і тепер хвилюєтеся чи сумісна вона з брекетами - не переживайте! Електрична зубна щітка є ідеальним варіантом для тих, хто має брекети. Оскільки догляд за зубами під час носіння брекетів є більш вимогливим, використання електричної щітки може допомогти забезпечити більш ефективне та зручне очищення. Ця щітка може легше долати обмеження, пов'язані з брекетами, забезпечуючи глибоке чищення між ними та навколо них. Деякі моделі також мають режими чищення, призначені спеціально для брекетів, що робить процес догляду більш ефективним та комфортним. Під час використання слідкуйте, щоб робоча частина щітки розташовувалася на 1 зубі, максимум уваги необхідно приділити пришийковій області (межа між яснами та зубом).

    Для контролю перебігу та результатів лікування обов'язково відвідуйте професійну гігієну ротової порожнини раз на 4 місяці.
    Недотримання належної гігієни під час носіння брекетів може мати серйозні наслідки для стану вашої порожнини рота та здоров'я зубів. Оскільки брекети створюють додаткові різновиди для зберігання залишків їжі та розмноження бактерій, вони стають джерелом підвищеного ризику утворення нальоту, зубного каменю та плям. Недостатній догляд може спричинити запалення ясен, руйнування зубної емалі, а також створити умови для розвитку карієсу навколо брекетів - все це не тільки спричинить дискомфорт, а й загальмує процес лікування. 

    Пам’ятайте - правильний догляд за зубами, запорука вашого здоров'я!