Загальні правила догляду після імплантації

Даніч Михайло ІгоровичДаніч Михайло Ігорович
Как выбрать зубную пасту

    Після проведення імплантації важливо дотримуватися спеціальних рекомендацій щодо догляду за ротовою порожниною, які допоможуть забезпечити успішне одужання та оптимальне зцілення. Особливості догляду після імплантації включають в себе кілька важливих аспектів, які варто враховувати - особливості гігієни та харчування. 
    Головною вимогою після імплантації є зниження навантаження на імпланти (максимально на скільки це можливо) в перші 3-4 доби. Оскільки імпланту потрібен час, щоб загоїтися, навантажуючи його ви ризикуєте спричинити запалення. З цієї ж причини жувати їжу необхідно з того боку зубного ряду, де немає швів.
    Важливим аспектом є правильне харчування протягом перших 3-4 діб. Зауважте, що їсти в перші 3 години після імплантації категорично заборонено! Через 3 години дозволяється поїсти м’яку та теплу їжу - наприклад теплі супи або йогурти. 
Протягом наступних трьох діб заборонено вживати тверду, занадто гарячу та холодну їжу та напої, від гострого та кислого теж краще відмовитися. 
Аби уникнути зайвого дискомфорту - забороняється палити та вживати алкоголь, оскільки він розширює судини та може спричинити кровотечу в зоні імплантації. 
    Слідкуйте за тим, аби ваш раціон був різноманітним - переконайтеся, що продукти, які ви споживаєте, містять усі необхідні поживні речовини, особливо кальцій. Це сприятиме швидшому загоєнню місця імплантації.
    Не бажано пити каву і чорний чай, краще віддати перевагу трав'яному чаю або компоту із фруктів. І найголовніше - пийте якнайбільше води, в ідеалі 1,5-2 літри на добу!

    Правила гігієни після імплантації, особливо в контексті стоматологічних імплантатів, дуже важливі для забезпечення успішного одужання та довгострокової стабільності імплантів. Дотримання правильної гігієни прискорює загоєння, дозволяє запобігти інфекціям, зберегти прилеглі зуби та забезпечити довгострокову стабільність імплантів. Ось кілька ключових порад що допоможуть зберегти імплант та здоров’я ваших зубів:

  • Не чіпайте область швів та встановлених імплантатів руками або язиком.
  • В перші 3-4 доби обмежтеся проведенням ротових ванн (утримуйте розчин/воду в порожнині рота), після чого можна проводити обережні полоскання.
  • На 3-5 добу, тобто після зменшення запального процесу та набряків, необхідно починати користуватися зубною щіткою. Рекомендується обирати щітку з жорсткістю soft або ultra soft, щоб не пошкодити ясневі тканини та область накладених швів.
  • Починаючи з 2-3 тижня після встановлення імплантів після кожного прийому їжі користуйтеся іригатором (для початку – на 1-2 швидкості, тобто мінімально), після цього прополощіть ротову порожнину водою або антибактеріальним ополіскувачем.

    Пам’ятайте: правильне харчування та дотримання гігієнічних норм сприяють збереженню оптимальних умов навколо імплантату.