Біла дієта після відбілювання: що це і навіщо?

Даніч Михайло ІгоровичДаніч Михайло Ігорович
Как выбрать зубную пасту

    Процедура відбілювання зубів не втрачає своєї популярності вже багато років. Це і не дивно, адже це простий і безболісний спосіб повернути естетичність і красу вашої посмішки! Але часто несподіванкою для пацієнтів може стати необхідність дотримання так званої “білої дієти” після завершення процедури, хоча стоматологи попереджають про це заздалегідь. То навіщо вона потрібна? 

    "Біла дієта" - це рекомендація стоматолога щодо обмеження споживання продуктів, які можуть вплинути на колір зубів після процедури відбілювання. Головна мета цієї дієти - збереження та подовження ефективності відбілювання, яке може зробити зуби більш чутливими та вразливими до плямування.
    Недотримання "білої дієти" після відбілювання зубів може призвести до скорочення тривалості та ефективності відбілювання. Колір зубів може почати змінюватися через контакт зі споживаними продуктами, які можуть залишити плями або відкладення на емалі. Наприклад, кава, чай, червоне вино та кислі фрукти можуть спричинити плями та зміну кольору. Дотримання "білої дієти" допомагає зберегти досягнутий ефект відбілювання на тривалий період і підтримує білий колір зубів.

    Проте не варто хвилюватися - така дієта триває недовго, всього лише 7-10 днів (хоча для досягнення найкращого ефекту рекомендується дотримуватися її до 20 днів). В цей час потрібно споживати лише продукти які не фарбують зубну емаль.
    Сформуйте раціон з використанням таких продуктів як: біле м'ясо, біла риба; яєчний білок; рис, вівсяна та перлова крупа, макарони; світлі овочі та коренеплоди м'який сир, вершкове та рослинну олію; біла квасоля та печериці; хліб, здоба без цукру та барвників; банани, груші (без шкірки).
    При цьому, окрім вже згаданих кави, чаю та червоного вина під забороною також гострі та кислі продукти, а також ті що мають виражений колір, тверду фактуру та грубу текстуру. Утримайтеся від споживання шоколаду, солодощів з какао, тістечок та цукерок, солодкої випічки (особливо з кольоровою глазур'ю, шоколадом та повидлом і варенням). Також спричинити фарбування зубів можуть яєчний жовток; соуси, оцет, консервовані фрукти та овочі; червоне м’ясо, риба, твердий сир; копчені продукти та кольорові спеції (наприклад куркума); кольорові овочі (морква, буряк, гарбуз); зелень і томати; кольорові фрукти (ягоди, персики, цитрусові).
    Будь-яка їжа перед вживанням вимагає ретельної оцінки наявності барвників, кислот і цукру.

    Із забороною на їжу розібралися, то що ж можна пити після відбілювання?
    Дозволено вживати воду та молоко. Кефір та йогурт додати до раціону дозволяється на 3-4 день, і тільки в тому випадку, якщо вони без барвників, зокрема ягідних або фруктових.  Категорична заборона на каву та чай поширюється на 14-20 днів. 
    При цьому важливо слідкувати за температурним режимом: напої не повинні бути холодними або гарячими. Допустима теплова обробка - приготування на пару, варіння, але споживати їжу можна лише після того, як вона достатньо охолоне.

    Біла дієта при відбілюванні зубів не повинна завдати шкоди організму. Вживайте дозволені продукти. Якщо ви замінюєте страву зі списку аналогом, вибирайте не надто тверді продукти з нейтральною кислотністю.

    Випадково порушили “білу дієту”?
    Якщо ви ненавмисно порушили "білу дієту" після відбілювання зубів, не варто панікувати. Одноразове порушення може не мати серйозного впливу на колір ваших зубів. Проте, рекомендується вжити кілька заходів, щоб зменшити ймовірність плямування:
    По-перше, варто промити рот водою: ви можете промити рот чистою водою після споживання продуктів, які можуть плямувати зуби. Це допоможе зменшити вплив плям на емаль. По-друге, почистьте зуби: постарайтеся почистити зуби чи використати жувальну гумку без цукру та барвників після прийому їжі. Це може допомогти видалити частково плями або залишки їжі.
    Якщо ви вжили цих заходів, але бачите, що колір зубів все ж змінюється або починає з'являтися плямування, важливо якнайскоріше звернутися до вашого стоматолога для рекомендацій та можливих заходів для підтримки білого кольору зубів.

    Пам’ятайте, що біла дієта при відбілюванні зубів не повинна завдати шкоди організму. Вживайте лише дозволені продукти, якщо ви замінюєте страву зі списку аналогом, вибирайте не надто тверді продукти з нейтральною кислотністю.

    Як ви вже зрозуміли, «біла дієта», не така страшна. Дотримуйтесь її і результат вас не розчарує!