Чому жовтіють зуби та як з цим боротись

Даніч Михайло ІгоровичДаніч Михайло Ігорович
Как выбрать зубную пасту

Здорові та білосніжно білі зуби - це не тільки ознака доглянутого вигляду, але й показник загального здоров'я. Але часом навіть найякісніша гігієна не допомагає запобігти жовтінню зубів. Це може бути результатом ряду факторів, який саме та що з цим робити - розбираймося далі! 

Натуральний колір зубів

Натуральний колір зубів може значно відрізнятися залежно від індивідуальних особливостей кожної людини: зуби можуть бути білі, слабо жовтуваті або мати відтінки від кремового до слабко-коричневого кольору. Це визначається їхньою генетикою та структурою. 

Важливо пам'ятати, що ідеально білосніжна посмішка, яку ми бачимо у рекламах та фільмах, не є натуральною для більшості людей, а досягається шляхом різноманітних стоматологічних процедур.

Чому жовтіють зуби?

Зміна кольору зубної емалі може бути обумовлена різноманітними причинами, зокрема генетикою, поганими звичками, раціоном харчування і т.д.

Генетика

Генетика може впливати на товщину та колір емалі. Тонша емаль можуть схильна "просвічувати" та показувати більше жовтого дентину (внутрішньої частини зуба) - в такому разу зуби можуть мати більш жовтий відтінок, ніж зуби з товстішою емаллю.

Харчування і напої

Ряд харчових продуктів та напоїв мають властивість впливати на колір емалі та фарбувати зуби. Зокрема це:

  • Червоне вино
  • Чорний чай і кава
  • Газовані напої
  • Помідори та соуси
  • Фрукти
  • Спеції з яскравими пігментами
  • Олія та жирні продукти

Жовті зуби через шкідливі звички

Куріння та вживання алкоголю можуть значно впливати на колір зубів. Вплив нікотину, тютюнового диму або алкоголю сприяє фарбуванню глибоких шарів емалі та утворенню плям на зубах, роблячи їх жовтими або навіть коричневими.

Погана гігієна ротової порожнини

Якщо їжа та бактерії залишаються на поверхні зубів через недостатнє чищення, це може сприяти утворенню нальоту. Наліт - це плівка бактерій і залишків їжі, яка з часом може перетворитися на зубний камінь і призвести до жовтіння зубів.

Недостатній догляд також може сприяти розвитку карієсу, що призводить до пошкодження і пожовтіння емалі, або навіть більш важких ускладнень як-от інфікування глибоких тканин зуба і запалення ясен.

Жовті зуби через старіння

З віком емаль, захисний зовнішній шар зубів, стає тоншою, розкриваючи глибинні шари зубної тканини, що має жовтуватий відтінок. З роками в зубах також можуть розвиватися мікрошрами та пігментні зміни, емаль втрачає свою гладкість через жування, що може призводити до утворення порожнин та пожовтіння.

Ліки та пломби

Жовтіння зубів може бути спричинене рядом факторів, включаючи ліки, пломби та зубні процедури. Зокрема до зміни кольору зуба можуть призводити: деякі антибіотики (зокрема тетрацикліни), надмірний вміст фтору у воді чи зубній пасті, металеві пломби або амальгамові пломби, неправильно підібрані коронки або вініри, які не відповідають кольору навколишніх зубів.

Жовті зуби у дітей

На стадії формування зубів у дітей пожовтіння може бути викликане кількома причинами: нерегулярна гігієна, споживання надмірної кількості фруктів або газованих напоїв, системні захворювання, деякі ліки та надмірна кількість фтору у воді або зубній пасті. Всі ці фактори можуть викликати жовтий наліт або плями на зубах у дітей.

Як боротись з жовтими зубами?

По-перше, дотримуватися щоденної гігієни з використанням зубної нитки, регулярно відвідувати стоматолога (навіть дітям, адже молочні зуби також потребують догляду та лікування), відмовитися від поганих звичок або максимально їх обмежити та контролювати свій раціон.

Якщо зуби вже пожовтіли - можна обміркувати проходження процедури чистки або відбілювання.

Професійна чистка зубів

Однією з найбільш корисною процедурою для зубів є професійна чистка у стоматолога - це дозволяє зберегти зуби здоровими та чистими, і вберегти емаль від жовтіння. Спеціалісти Dr.Danich з радістю допоможуть вам повернути красу та здоров’я посмішки, та позбутися жовтого нальоту на емалі. Записуйтеся та попіклуйтеся про здоров’я своїх зубів вже сьогодні!