Діагностика карієсу: все що потрібно знати

Даніч Михайло ІгоровичДаніч Михайло Ігорович
Как выбрать зубную пасту

Діагностика карієсу: все що потрібно знати

Одним з базових та найбільш важливих етапів лікування в стоматології є діагностика ротової порожнини та стану зубів. Завдяки регулярним оглядам у стоматолога можна вчасно виявити більшу частину захворювань на початкових етапах розвитку. 

Найчастішою проблемою в таких випадках є карієс. Як він виявляється, розвивається та лікується - читайте далі.

Що таке карієс?

Карієс - це хронічне захворювання твердих тканин зубів, що виникає внаслідок демінералізації емалі та руйнування основи зуба під впливом кислот, які утворюються в процесі бактеріального розкладання залишків їжі. Карієс розвивається під впливом різних факторів, таких як неправильне харчування, недостатня гігієна порожнини рота, відкладення зубного нальоту та інші бактеріальні впливи.

Види карієсу

Всього існує кілька типів карієсу:

  • Поширений карієс: Не впливає на один зуб, а розповсюджується на велику частину ротової порожнини.

  • Локалізований карієс: Впливає лише на конкретний зуб або невелику групу зубів.

  • Рентгенологічно невидимий карієс: Карієс, який не видно на звичайних рентгенівських знімках, але який може бути виявлений за допомогою більш сучасних методів діагностики, таких як лазерна діагностика або спеціалізовані сенсори.

  • Дитячий карієс: Виникає у дітей через неправильне харчування, погану гігієну або велику споживану кількість цукрів.

  • Віковий карієс: Виникає через природне зношення емалі та інших структур зубів внаслідок старіння.

 

Правильно визначити тип карієсу може лише стоматолог, тому краще своєчасно звертатися за консультацією аби лікування було якомога легшим!

Причини виникнення карієсу

Карієс виникає через дію кислот, що утворюються внаслідок бактеріального розкладання залишків їжі в порожнині рота. Ці кислоти пошкоджують тверді тканини зубів, такі як емаль і дентин, що призводить до утворення дірок або плям на поверхні зуба. 

Найчастіше причинами карієсу стають:

  • Вживання великої кількості цукру та кислот

  • Неправильна або недостатня гігієна порожнини рота

  • Низька концентрація у воді фтору, що зміцнює емаль

  • Спадковість

  • Сухість у роті 

  • Деякі хронічні захворювання

Стадії розвитку карієсу

Під час свого розвитку карієс проходить кілька стадій, а саме:

  1. Початковий карієс (у вигляді білої плями): На цьому етапі мінерали з емалі зуба видаляються під впливом кислот і бактерій, але зуб ще не втратив своєї структури.

  2. Поверхневий карієс (1 стадія): Вплив карієсу досягає емалі зуба, утворюючи невелику дірочку або виїмку.

  3. Середній карієс (2 стадія): Карієс просочується через емаль і починає впливати на дентин - м'яку тканину, яка знаходиться під емаллю.

  4. Глибокий карієс (3 стадія): У цьому випадку карієс просочується через емаль і дентин, і дістається зубного нерва (пульпи) - це може викликати серйозний біль та запалення.

  5. Кореневий карієс (4 стадія): Цей вид карієсу розвивається на коренях зубів, і може виникнути внаслідок руйнування емалі на цих ділянках або як наслідок пародонтальних захворювань.

Діагностика першої стадії карієсу

Для виявлення карієсу на цій стадії стоматолог має провести візуальний огляд зубів, і може використати інструменти для перевірки міцності емалі та виявлення м’яких плям на поверхні, невеликих дірочок або інших незначних деформацій зуба.

Діагностика другої стадії карієсу

Для виявлення середнього карієсу стоматолог проводить візуальний огляд, та може використати рентгенівські знімки для визначення глибини ураження, ступеню деформації та руйнування. 

Діагностика третьої стадії карієсу

Глибокий карієс виявляється за допомогою дослідження зубів з використанням інструментів (для визначення глибини ураження та ступеню болю), рентгенівських знімків для визначення стану кореневих каналів. Іноді лікар може легко постукувати по зубу для визначення чутливості зуба - наявність реакції може свідчити про глибокий карієс або навіть запалення кореневих каналів.

Діагностика четвертої стадії карієсу

На останній стадії карієс спричиняє сильні больові відчуття, реакції на температурні та смакові подразники. Стоматолог оглядає зуб з інструментами та аналізує рентгенівський знімок.  Іноді може знадобитися видалення зубного нерву (депульпація), а в особливо важких випадках - і самого зубу.

Наслідки карієсу

Занедбаний карієс може мати багато неприємних наслідків: біль, обмеження у споживанні їжі, втрата зуба, запалення ясен, пульпіт, косметичні проблеми, інфекційні ускладнення.

Що більше ви затягуєте лікування - тим дорожче воно виявиться!

Профілактика карієсу

Профілактика є найкращим та одним з найлегших засобів передування карієсу. Вона включає регулярну гігієну рота, уникання нічних перекусів та ведення здорового способу життя, можна також користуватися жувальними гумками без цукру після прийому їжі.

Також важливо регулярно відвідувати стоматолога - щонайменше 2 рази на рік, аби лікар міг помітити карієс на початковій стадії та 

Як доглядати за зубами, щоб не було карієсу?

Стоматологи рекомендують чистити зуби двічі на добу після прийому їжі, регулярно користуватися зубною ниткою, обирати зубні пасти з вмістом фтору для укріплення емалі, та бажано щодня користуватися ірригатором для ретельного видалення залишків їжі.

 

Пам’ятайте - вчасний огляд запобігає важкому лікуванню та економить гроші. А за якісним оглядом та консультацією звертайтеся в Dr.Danich!