Пломбування зубів за останніми стандартами - сучасні методи і технології

Даніч Михайло ІгоровичДаніч Михайло Ігорович
Как выбрать зубную пасту

Однією з найчастіших процедур в стоматології є встановлення пломби - це досить не складна процедура що дозволяє зберегти здоровʼя зубів та уникнути ускладнень, пов'язаних з карієсом. Завдяки сучасним матеріалам і технологіям, пломби стали не тільки надійним способом відновлення зубів, але й естетичним рішенням, що дозволяє зберегти природний вигляд усмішки.

Процедура пломбування

Будь-яке стоматологічне лікування розпочинається з комплексної діагностики - стоматолог проводить огляд порожнини рота, визначає ступінь пошкодження зуба та необхідність встановлення пломби. 

Для забезпечення комфорту пацієнта проводиться знеболення ураженої ділянки. Анестезія гарантує, що під час процедури ви не відчуватимете болю, що в свою чергу значно знижує рівень стресу від лікування. 

Після початку дії анестетика лікар поступово видаляє уражені тканини, готує порожнину зуба під встановлення пломби, потім поступово наносить пломбувальний матеріал, затверджуючи кожен шар окремо за допомогою спеціальної лампи. Таким чином забезпечується надійне прилягання матеріалу до зуба. Після встановлення пломби стоматолог надає їй анатомічної форми зуба та полірує її для створення максимально естетичного та натурального вигляду. 

Класичні методи пломбування

Традиційні матеріали для пломб, такі як амальгама, сьогодні майже не використовуються в стоматології, поступившись місцем більш сучасним та естетичним матеріалам. Амальгамові (по суті металеві) пломби характеризуються найвищою міцністю та довговічністю, а термін їх служби може досягати кількох десятиліть. Найбільшим недоліком таких пломб є те, що вони можуть токсично впливати на організм, оскільки мають в своєму складі різні метали. До того ж вони дуже помітні в зубних тканинах, неестетично виглядають та призводять до потемніння коронки. 

Сучасні матеріали для пломбування

Основними матеріалами, що використовуються в сучасній стоматології є цементи, композити та склоіономери.  

Цементні пломби

Є одними з найбільш розповсюджених, економічних та доступних. Деякі види цементних пломб (наприклад, з фосфатного цементу) мають антибактеріальні властивості, що додатково захищає зуб від карієсу, а вся процедура встановлення є відносно простою і швидкою. 

З недоліків таких пломб - обмежена довговічність, оскільки матеріал схильний до зносу та потребує заміни вже за кілька років, та невідповідність природному кольору зубів, що впливає на загальну естетичність. 

Композитні пломби

Цей матеріал по праву здобув свою популярність завдяки високій зносостійкості та міцності, що дозволяє використовувати його не тільки для передніх а й для задніх зубів. До того ж композитні пломби можна підібрати за кольором ідеально в тон зубної емалі, а встановлення потребує мінімальної обробки зуба, завдяки чому зберігається більше здорових тканин. 

Враховуючи відчутні переваги матеріалу, вартість такої пломби буде вищою за цементну. 

Склоіономерні пломби 

Інновативною рисою матеріалу є його здатність виділяти фтор, який сприяє зміцненню емалі та дає додатковий захист від карієсу. Склоіономерні пломби легше встановлювати, вони мають кращу адгезію (зчеплення матеріалу з тканинами зуба), та часто використовуються для пломбування в складних ділянках. 

Основним недоліком матеріалу є знижена міцність, порівняно з композитами, і його візуальна помітність, що знижує рівень естетичності. 

Завдяки характерним особливостям пломби зі склоіономерів часто використовуються для лікування саме дитячих молочних зубів. 

Сучасні технології пломбування 

Сучасна стоматологія постійно розвивається, пропонуючи нові технології лікування і пломбування зубів, які підвищують точність, ефективність і комфорт процедури. 

 

Лазерне пломбування - нове слово в стоматології. Для видалення уражених карієсом тканин і підготовки зуба до пломбування використовується лазерний промінь, а не бормашина як зазвичай. Процедура є майже безболісною і дозволяє уникнути анестезії, спеціально запрограмований лазер є високоточним, зберігає максимум здорових тканин та стерилізує поверхню зуба, знижуючи ризик інфекцій. На жаль, сьогодні ще не всі стоматологічні клініки мають лазерне обладнання, а сама процедура відчутно дорожча за класичні методи. 

 

Ще один інновативний спосіб - 3D-сканування та друк пломб на спеціальному принтері. Такі пломби мають повністю індивідуальну форму та ідеально прилягають до зуба, досить швидко виготовляються, та відповідають природному кольору зуба. Втім, через вартість обладнання технологія 3D-друку коштує більше за звичайні пломби, і не всі стоматології можуть запропонувати таку послугу. 

 

Поступово здобувають поширення біоактивні матеріали - інноваційні матеріали, які не тільки відновлюють структуру зуба подібно до класичної пломби, але й взаємодіють з оточуючими тканинами, стимулюючи їх відновлення і захищаючи емаль. Пломби з біоактивних матеріалів є досить зносостійкими і знижують ризик розвитку карієсу завдяки своїм антибактеріальним властивостям. 

 

Методи та матеріали, що забезпечують надійне прилягання пломби до зубу називаються адгезивними системами. Вони зміцнюють звʼязок матеріалу та зубних тканин, знижуючи ризик випадіння або підтікання пломби. Адгезивні системи дозволяють зберегти міцність і природній вигляд зуба, але підвищують загальну вартість лікування. 

Як брати оптимальний метод пломбування?

Вибір оптимального методу пломбування зуба залежить від багатьох факторів і завжди має залишатися на розсуд стоматолога. Лікар враховує стан зуба, місце його розташування, обсяг уражених тканин, естетичні вимоги пацієнта, а також його фінансові можливості. 

Довіртеся професіоналам Dr.Danich, щоб отримати максимально ефективне, довговічне та естетичне рішення для вашої усмішки.

Висновок 

Вчасне пломбування зуба - це не лише запорука здоров'я вашої усмішки, але й спосіб уникнути серйозніших проблем у майбутньому. Що раніше виявлено і ліквідовано карієс, то більше здорової тканини зуба вдасться зберегти. 

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім - зверніться до стоматолога для консультації та своєчасного лікування. В Dr.Danich ми підберемо найкращий варіант саме для вашого випадку, з урахуванням особистих побажань щодо естетичності та ціни на пломбування зубів. 

Ваша усмішка варта найкращого догляду!